Hello all! Today, as promised, I will tell you about one of our biggest Georgian discoveries - Vardzia.
Привет всем! Сегодня, как я и обещала, расскажу вам о нашем новом открытии в Грузии - городе в скалах - Вардзии.
Vardzia is a very famous place in Georgia (as Uplistsikhe which is much closer to Tbilisi and thus more visited), it is frequently visited with foreigners and almost all our friends advised us to go there. We decided to go to Vardzia from Borjomi (2 hours drive). Going there from Tbilisi is also possible but very tiring for a family wit a small baby (more than 4 hours drive one way).
Вардзия - очень известное туристическое место в Грузии (наряду с Уплисцихе, которое териториально намного ближе к Тбилиси и поэтому чаще посещаемо туристами). В Вардзию очень часто ездят игостранци и практически все наши друзья советовали нам там побывать. Поэтому мы и решили поехать в Вардзию из Боржоми (около 2-х часов). Можно было поехать и с Тбилиси, но это намного утомительнее с маленьким ребенком (более 4 часов езды).
Vardzia cave town has an over eight hundred year history. 13 levels were constructed with natural caves being enlarged to contain over 6,000 dwelling places for monks and for those fleeing invaders. The only way to get to this cave town was via a secret tunnel which started at the nearby Mtkvari river. Vardzia would be a massive construction job now but in the twelfth century it was a gigantic, epic labor. It is unbelievable how strongly Georgians were determined to save their lifestyle and culture from the invading Mongols' threats.
On the outside of the hidden monastery the land of the mountain was extremely fertile. The monks created a system of irrigated terraces that would feed those inside. Hidden within the mountain and perhaps the first example of an eco-friendly self-sustainable community in Europe.
Yet nature had an unpleasant surprise for the cave city of Vardzia
The city escaped the Mongols triumphantly. Yet less than a hundred years after its construction, the great earthquake of 1283 brought devastation to the country. It was so powerful that it ruptured the cave system, causing much of it to collapse and cascade down the side of the Mountain
Two thirds of the hidden city was destroyed – and its unseen intestines were exposed to the world on the side of the mountain.
Вардзия - это 13 этажей высеченых в скале пещер, 6000 жилых помещений для монахов, которые защищали их от завоевателей. Вход в этот тайный город был только один, со стороны реки Мтквари. Даже не знаю, возможно было бы сделать что то подобное в наши дни, и совершенно мифической выглядит эта титановая работа продаланная 800 лет назад. Просто не вериться сколько у грузин было веры и желания защитить свою идентичность и культуру от монголо татар.
На склонах гор монахам удалось воссоздать ирригационные терасы, где они занимались сельським хазяйством. Это можна считать практически первым примером экологического самообеспечивающего хозяйства в Европе.
Но природа сыграла другую злую шутку с монастырем.
Город успешно пережил монголо татар. Но уже менее чем через 100 лет после построения, в 1283 году в стране случилось землетресение огромной силы. Оно было такой силы, что часть горы обрушилась вместе с системой пещер.
Две трети пещер было разрушено, а оставшаяся изначально внутренняя часть помещений открылась наружному взору.
When we found the entrance to this tunnel I refused to walk there... Raad and Mike were good motivators because without any persuasion they left me alone in a cave disappearing in a tunnel. Gladly our baby stayed with her grandmother outside and I dared.
Когда мы совершенно случайно обнаружили вход в тунель, я сначала не хотела идти. Раад с Майком меня и уговаривать не стали; просто сами пошли и скрылись в тунеле. К счастью ребенка мы оставии с бабушкой снаружи, поэтому мне ничего не оставалось делать и я пошла...
The monastery did not give up. It continued until 1551 but was then attacked and pillaged by the Persians who slaughtered the monks. It was then that Vardzia was finally abandoned.
In the twentieth century the monastery was revisited by monks who decided to guard its history and a small group remain there to this day. That is why one of the part of the route is closed for tourists.
Монастырь не умер. Он оставался действующим до нападения персов в 1551 году, когда были убиты все монахи. С того времени Вардзия полностью опустела.
В 20 столетии монахи вернулись в монастырь и небольшая группа решила вновь тут оселиться. До наших дней тут проживают монахи, из-за чего часть комплекса Вардзии перекрыта для обычных посетителей.
What I liked about Vardzia most is that we left from the opposite side of the entrace which gave us the feeling of seeing everything. Moreover the way back is a bit extreme and shorter also:) Climbing down is everyone's favorite)))
В Вардзии есть еще одна чудесная особенность: выйти из города можно с противоположной стороны от входа. Мы так и cделали, хотя выход показался нам более экстримальным и короче. Ну, и спуск, как мне кажется, всем понравится.
The day spent in Vardzia was a special one. It was filled with new exciting emotions and unforgettable memories. Happy but tired we went back to Borjomi to prepare for our next journey to Bakuriani (one of two main ski resorts in Georgia).
Don't miss my next post about it:)
Мы провели чудесный, насыщенный новыми эмоциями, день в Вардзии. Счастливые и утомлённые мы вернулись в Боржоми, что бы на следующий день открыть для себя новое место - один из двоих главных лыжных курортов Грузии - Бакуриани.
Так что не пропустите мой следующий пост об этом уникальном месте:)
comments